2013. február 25., hétfő

Szkíta szarvas Tiszalökön


A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatósága 2006 tavaszán megelőző régészeti feltárást végzett Tiszalök határában.
 
Az ásatás egyik legizgalmasabb lelete a 320. objektumban került napvilágra. A nagyméretű, lekerekített sarkú négyzet alakú sírgödörben (232x176 cm, M.: 64 cm) nyugvó „harcos” hamvai körül további 7 db bronz nyílhegyet, 3 db vaskést és egy töredékes vas fokosbaltát találtunk. A túlvilági útra szánt étel és italmellékletek tartalmazó korongolt korsó és kézzel formált tál a sírgödör keleti és nyugati végében voltak elhelyezve. Érdekességként jegyezzük meg, hogy a vas fokosbalta a sír földjébe volt éllel beleállítva. Hasonló jelenséget a Csongrád megyei Csanytelek határában figyeltek meg a múlt század derekán.

A csont tegezdísz a hamvaktól északra, két, bekarcolt geometrikus vonalmintákkal díszített csontlemez között feküdt. Felületén égési nyomot nem találtunk. Elképzelhető, hogy a hamvak sírba helyezése után tették az elhunyt mellé, esetleg olyan helyen feküdt, ahol a halotti máglya lángjai nem érték el. Az alig több mint 8 cm hosszú tárgyon egy fejét hátrahajtó, behajlított lábú nőstényszarvast mintázott meg a korabeli mester. Előlapjának felszínét 36 db bekarcolt pont-kör minta díszíti. Hátlapján, a szíj befogadására szolgáló függőleges henger van kifaragva. 
 
Kora: Kr.e. 6. század második fele-5. század eleje.

A lelet a nyíregyházi Jósa András Múzeumba került. Jelenleg a múzeum állandó kiállításán tekinthető meg.

http://regeszet.josamuzeum.hu/kiallitasok/allando-kiallitas/osi-mestersegek-nyomaban/a-kiallitas-szuletese/

2 megjegyzés:

  1. Érdekes lenne tudni, hogy a kör alakú mintákat hogyan készítették?!

    VálaszTörlés
  2. Római kori emlékeken is található hasonló minta ezeknek a készítéséről nemrég jelent meg egy gazdagon illusztrált kötet. Ebben keresd meg az alábbi tanulmányt:
    Vecsey Ádám: Az állati vázrészek megmunkálása – A csontszerű anyagok készítés-technikái.

    Vecsey Ádám, a Budapesti Történeti Múzeum Restaurátor Osztályának vezetője beszél a csontmegmunkálásról, az eszközök elkészítéséről, illetve a feltárások utáni restaurálásukról.
    http://www.regeszet.btm.hu/cikk.php?cikkid=213

    Szerintem a technika évezredes....

    VálaszTörlés